Daca as ramane de Gayle Forman

Titlu original: If I Stay

Autor: Gayle Forman

Gen: Drama

Anul aparitiei: 2011

Cumpara: rao | libris | elefant

Mia este o violoncelista talentata in varsta de 17 ani, cu o familie iubitoare si un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decat sa aleaga daca va merge la New York pentru a studia la Julliard sau daca va ramane in Oregon cu cei dragi.

Insa intr-o dimineata cu ninsoare, totul se schimba, iar decizia pe care brusc trebuie sa o ia este dramatica si dureroasa. Mia isi pierde parintii si fratele mai mic intr-un accident rutier, si, cu toate ca nu isi aminteste momentul impactului, ea ii poate vedea pe cei din jur si pe sine.

Romanul este scris la persoana intai, Mia evoca evenimente din viata sa, descrie ceea ce vede si aude in spital, desi nu poate simti nimic si este din ce in ce mai slabita.

Dragostea pentru cei ramasi in viata si pentru Adam si pasiunea pentru muzica clasica vor determina alegerea pe care tanara o face la final.

„Daca as ramane” atinge teme importante, despre viata, moarte si despre cum totul se poate schimba iremediabil intr-o secunda. Cartea este inspirata de o tragedie reala.

Daca as ramane a fost ca o gura de aer curat dupa atata paranormal si distopic cat am citit in ultima vreme. Nu , nu este o poveste plauzibila , dar dand la o parte faptul ca Mia este prinsa intre doua lumi , avem de-a face cu o adevarat drama de familie , cu o adolescenta ramasa orfana printr-un accident absurd si cum se va descurca ea in viitor.

Ziua adolescentei incepe in mod normal. Niciodata gandindu-se ca va urma ce va urma. Urca in masina cu familia ei pentru a merge in Portland unde isi va vedea iubitul cantand si va petrece o zi frumoasa cu familia dar intr-o secunda melodioasa pierde totul. Acum ea este prinsa intre doua lumi vazand si auzind totul , dar incapabila sa ia o decizie: va reveni printre cei dragi ramasi in urma sau isi va urma familia catre „lumina”?

Nu am mai citit o carte care , pe langa sa fie de varsta mea , sa o pot intelege , sa se axeze atat de mult pe muzica. Fiecare personaj are muzicalitatea lui. Mia este fiica unor rockeri hippioti , culmea , ea fiind atrasa de muzica clasica. Alege sa cante la violoncel in defavoarea chitarei si asta o face sa se simta nelalocul ei in familie. Culmea , iubitul ei , Adam , care credea ca niciodata nu se va uita la o fata ca ea , este punker emo asa cum il denumeste Kim , prietena cea mai buna a Miei.  La fel , niciodata nu se simte in largul ei cand merge la concertele lui sau cand sta cu prietenii lui.

Fiecare cuvintel a fost atat de intens pentru ca poti sa simti cu mana libera durerea care strabate toata cartea. E durerea de a-ti pierde familia , pe care daca nu treci prin asa ceva , doamne fereste , nu o poti intelege cu adevarat dar iti poti imagina ce durere groaznica trebuie sa fie. Durerea de a sti ca , ca bunic/a , iti poti pierde nepoata care e conectata la tot felul de aparate pentru a putea supravietui. E durerea ca iubita ta , ar putea disparea intr-o fractiune de secunda si tu esti legat la maini si la picioare.

Povestea de dragoste dintre Mia si Adam e una speciala. Si nu zic speciala pentru ca e dragostea aceea mare care se intampla intr-o clipita in mai toate romanele. Pentru ei , nimic nu vine de la sine. Asa cum ne dezvaluie si Mia , primele luni fiind extrem de ciudate negasind subiecte de discutie sau conectiunea respectiva. Daca veti citi cartea , veti da peste o pagina destul de frumoasa care cuprinde doi indragostiti o chitarasi un violoncel imaginar. No spoilers !

Nota mea:

Sequel:

Where She Went (If I Stay #2)

It’s been three years since the devastating accident . . . three years since Mia walked out of Adam’s life forever.

Now living on opposite coasts, Mia is Juilliard’s rising star and Adam is LA tabloid fodder, thanks to his new rock star status and celebrity girlfriend. When Adam gets stuck in New York by himself, chance brings the couple together again, for one last night. As they explore the city that has become Mia’s home, Adam and Mia revisit the past and open their hearts to the future-and each other.

Told from Adam’s point of view in the spare, lyrical prose that defined If I Stay, Where She Went explores the devastation of grief, the promise of new hope, and the flame of rekindled romance.

Holy sh.. Fata dupa coperta seamana tare cu Emily de Ravin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s